zondag 2 januari 2011

Hem voor hem

Na de jongenshemdje werd het tijd om ook eens iets voor mijn schatje te maken: een hem voor hem.

Het is al niet zo evident om leuke jongensstofjes te vinden, maar een stofje vinden voor een herenhemd ... bleek nog lastiger. Het mag niet te kinderachtig zijn, niet te vrouwelijk, niet te dit en niet te dat ...

Maar omdat er in de Knipmode van december een patroon van een herenhemd stond waagde ik me toch aan die speurtocht, omdat ik toch echt wel graag eens iets voor mijn ventje wilde maken.

Een eerste stofje werd besteld via tinternet, maar toch te vrouwelijk bevonden. Geen nood, tegen de zomer heeft dat een andere bestemming. Toen Kir me fier het piramidetasje liet zien dat ze van eloleo gekregen had, wist ik het! Ik moest en zou naar Hexagoon waar ze dit mooie Petit Panstofje hadden.Het ging redelijk vlotjes om het hemd te maken. Het was in het begin wat onwennig om met zo'n grote patroondelen te werken, maar eigenlijk is dat wel gemakkelijker. Op de mouwsplitbiezen heb ik mijn hoofd weer even moeten breken... man wat kunnen ze dat toch altijd ingewikkeld doen lijken in de boekskes. Maar nog een paar hemden en dan doe ik dat hopelijk met mijn ogen dicht en zonder nadenken.

Op het einde kreeg ik weer last van knoopsgatenstress. Pfff, daar moet ik toch echt eens iets aan doen. Zou het helpen om eens pak maar 100 knoopsgaten na mekaar te maken? Ik ben er toch weer in geslaagd om bij twee knoopsgaten het stiksel te raken bij het opensteken... maar dat is ondertussen allemaal verholpen.


En mijn ventje ... die blonk en groeide bijna vijf centimeter van contentement met zijn op maat gemaakte hemd.

15 opmerkingen:

 1. Waw! Ik wou dat ik dat ook (al) kon!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn mond valt open. Zo geweldig.
  Het staat ook al een tijdje op mijn lijstje. Goed te weten dat er in de Knip een patroon stond. Dat wordt een tripje naar de bib. Hoe zat het met de maten van het patroon: kloppen die wat?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En terecht, wat een knap hemd! En heel goede stofkeuze ook, vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Netjes gemaakt, en waar kun je die stof kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @polkadotjes: Omdat herenpatronen zo zeldzaam zijn in de Knip doen ze zelfs niet de moeite om een herenmatentabel te voorzien. Ik heb de kleinste maat genomen en de maten van het patroon vergeleken met een hemd van mijn man.
  @pam: Ik heb de stof in Leuven gekocht bij Hexagoon, maar je kan ze ook online bestellen bv bij Vermiljoen. De stof heet Bulles Violettes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amaai, zo mooi!! Echt super! En hij straalt ermee... Het staat ook op mijn lijstje om dat eens te "proberen", maar ik durf niet zo goed! Maar nu weet ik dat er een hulplijn in de buurt is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooi.
  En het stofje: stukje beter dan de internet versie.
  Heb hetzelfde stofje hier liggen om iets van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mijn man vraagt soms ook: wanneer maak je eens iets voor mij. Misschien moet ik het maar eens gewoon proberen. Ziet er super uit! Ik heb net hetzelfde stofje omgevormd tot een rokje voor de dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 't Is een schoon hemmeke geworden! En ik sluit me aan bij Tinne: dit stofje is meer "hemderig" dan het andere dat je eerst wilde gebruiken.

  En dus... Dan weet ik weer bij wie ik terecht kan met al mijn hemd gerelateerde vragen als ik aan het hemd voor Het Vriendje begin. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is scoren bij u ventje! zo tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig, daar waag ik me nog niet aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw, ik ben blij om je geïnspireerd te hebben. En het is zeer mannelijk geworden, echt knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ooit in de naaicursus geleerd: knoopsgaten doorsteken door met zo 'n losmakertje vanaf 1 kant tot in het midden open te steken en dan vanaf de andere kant naar en tot 't midden.
  Echt wel goed gelukt dat hemd hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nòg een hem-voor-hem! En zo'n mooi! Er staan er blijkbaar meer op het net dan ik dacht, ik moet duidelijk aandachtiger zoeken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen